X

Valgutstyr

Bico har produsert og levert valgutstyr til norske kommuner siden 2011. Bortimot 300 kommuner har i dag tatt i bruk den nye designløsningen, kalt «Blanke Ark». Løsningen skal sørge for en nasjonal enhetlig ramme rundt valg og forenkle gjennomføringen.

«Blanke Ark» er en gjennomtenkt designløsning for bruk ved stortingsvalg, kommunestyre- og fylkestingsvalg, bystyrevalg og sametingsvalg. Valgutstyret har en universell utforming som legger til rette for at velgere med ulike funksjonsnivåer kan benytte sin stemmerett uten å møte hindringer - enten man sitter i rullestol, er svaksynt eller har språkproblemer.

Nettbutikk – www.valgutstyr.no
Bico har utviklet en egen nettbutikk for bestilling av valgutstyr. I nettbutikken finner kommunene oversikt over valgutstyret med informasjon om produkter, priser og frakt.
Nettbutikken valgutstyr.JPG

Tidsrommet for bestillinger til kommunestyre- og fylkestingsvalget høsten 2019 er 2. januar - 22. februar. Bico har inngått en rammeavtale med Valgdirektoratet, som er underlagt Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Norske kommuner kan bestille valgutstyr gjennom denne avtalen uten å måtte gå ut i egen anbudskonkurranse.

Valgavlukke, valgurne og skiltprogram
Designløsningen "Blanke Ark" består av tre hoveddeler:
- valgurne
- valgavlukke
- et eget skiltprogram

Valgutstyr.JPG
Stemmeurnen er produsert i stål med riksvåpen og utformet slik at stemmeseddelen er enkel å legge i for alle, også velgere som sitter eller som skjelver litt på hånden. Urnen tilfredsstiller også valglovens bestemmelse om at en valgurne skal være lukket når den ikke er i bruk. Et håndtak bak åpner luken når velgeren skal stemme. Urnen tømmes i bunnen og har en egen plastlomme på baksiden for merking.


Valgavlukket har innebygget lys og fastmontert veiledning med tydelige illustrasjoner som forteller velgeren hvordan hun eller han skal stemme. Den største forskjellen fra tidligere avlukker er at kassetten med stemmesedlene ligger istedenfor å henge på veggen. Det gjør det lettere for alle å nå stemmesedlene. Det er bordplater i to høyder, og avlukket kan derfor brukes både av stående og sittende. Kommunene har dermed ikke behov for egne rullestolavlukker.

Skiltprogrammet består av flere deler som sørger for god informasjon og veileder velgeren gjennom lokalet. Det første velgerne møter er et fire meter høyt utendørsseil som ønsker velkommen og fungerer som et fjernsignal hvor det avholdes valg. Roll-ups, plakater og informasjon har tydelig skrift og illustrasjoner slik at de er lette å forstå. En oransje teip på gulvet bidrar til å lede velgerne gjennom valglokalet.

Fargepaletten i designet er politisk nøytralt med gull, en oransje kontrastfarge og store hvite flater.

Prisbelønnet konsept
I 2008 utlyste Kommunal- og regionaldepartementet og Norsk Form en designkonkurranse for å skape et nytt og helhetlig design for norske valg. Designere fra Innovativoli, Blueroom og Kadabra vant konkurransen med bidraget «Blanke Ark» og prototyper ble utviklet i samarbeid med Bico.

Valgutstyret har vunnet priser og fått oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. I mars 2010 vant blant annet designerne og departementet «Design for alle»-prisen fra Norsk Designråd.

Einar Berdal Prosjektleder +47 91746902 einarlorem ipsym@lorem ipsymbico.no

Marianne Sandvik Prosjektmedarbeider 48 13 99 01 mariannelorem ipsym@lorem ipsymbico.no